Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Specyficzna i niezwykła jest kuchnia indyjska. Hindusi uważają pożywienie za dar niebios i odnoszą się do niego z wielkim wręcz szacunkiem i uwagą oraz z zachowaniem wielkiego porządku i ładu podczas przygotowywania potraw.
Tarka dal to potrawa z ciecierzycy z ogromną ilością przypraw. Mozaika smaków Indii. Kuchnia a religia Możemy podzielić ją na cztery typy ze względu na zróżnicowanie religijne kraju :
Dania wegetariańskie Większość Hindusów jest wegetarianami więc przeważa kuchnia bezmięsna. Dominuje w niej przede wszystkim ryż, gotowany na około 30 różnych sposobów, poza tym fasola, soczewica i groch. Jeśli mięso to drób , jagnięcina, baranina czy mięso kozie , wołowina ze względów religijnych jest zakazana. Zwyczaje kulinarne Posiłek składa się z dwóch trzech dań podawanych na dużych (thal) i małych tacach (thali). Mniejsze służą do podawania mięsa , większe to głównie warzywa strączkowe, marynaty czasem do tego jogurt. W domach je się rękami, nabierając jedzenie na chleb . Hindusi używają też dużo przypraw, ich potrawy są z reguły bardzo ostre. Głowny posiłek spożywa się wieczorem, rano skromne śniadanie a w dzień przekąski - tandoori. Desery Będąc w Indiach trzeba koniecznie spróbować miejscowych „słodkości” . - cukierki Mithaj, czy kulki robione ze słodkiego sera zwane rasgule i przepyszną słodką chałwę. Herbata i napoje Z napojów tradycyjna indyjska herbata i przyprawione napoje , bo Hindusi uwielbiają przyprawy – lassi, mieszanka jogurtu, mleka i wody różanej, zaprawiona kardamonem lub kminem. Indie - miasta
Indie - co warto wiedzieć
Kuchnia Indyjska - dodaj komentarz:
|