Kuchnia Indyjska


Strona główna -> Indie -> Kuchnia Indyjska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Specyficzna i niezwykła jest kuchnia indyjska. Hindusi uważają pożywienie za dar niebios i odnoszą się do niego z wielkim wręcz szacunkiem i uwagą oraz z zachowaniem wielkiego porządku i ładu podczas przygotowywania potraw.


Tarka dal to potrawa z ciecierzycy z ogromną ilością przypraw. Mozaika smaków Indii.

Kuchnia a religia

Możemy podzielić ją na cztery typy ze względu na zróżnicowanie religijne kraju :

  • Północ - kuchnia muzułmańska - podpłomyki- chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków , curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami , pilaw, mleczne desery, herbata z mlekiem i cukrem
  • Południe - kuchnia madraska – curry, pachami- przyprawiony jogurt, dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar
  • Zachód - kuchnia bombajska i goa - kaczka po bombajsku i bombajska chałwa
  • Wschód - kuchnia bengalska – smażone placki - chlebki

Dania wegetariańskie

Większość Hindusów jest wegetarianami więc przeważa kuchnia bezmięsna. Dominuje w niej przede wszystkim ryż, gotowany na około 30 różnych sposobów, poza tym fasola, soczewica i groch. Jeśli mięso to drób , jagnięcina, baranina czy mięso kozie , wołowina ze względów religijnych jest zakazana.

Zwyczaje kulinarne

Posiłek składa się z dwóch trzech dań podawanych na dużych (thal) i małych tacach (thali). Mniejsze służą do podawania mięsa , większe to głównie warzywa strączkowe, marynaty czasem do tego jogurt. W domach je się rękami, nabierając jedzenie na chleb . Hindusi używają też dużo przypraw, ich potrawy są z reguły bardzo ostre. Głowny posiłek spożywa się wieczorem, rano skromne śniadanie a w dzień przekąski - tandoori.

Desery

Będąc w Indiach trzeba koniecznie spróbować miejscowych „słodkości” . - cukierki Mithaj, czy kulki robione ze słodkiego sera zwane rasgule i przepyszną słodką chałwę.

Herbata i napoje

Z napojów tradycyjna indyjska herbata i przyprawione napoje , bo Hindusi uwielbiają przyprawy – lassi, mieszanka jogurtu, mleka i wody różanej, zaprawiona kardamonem lub kminem.



Indie - miasta

Agra Bombaj Delhi Jaipur Kalkuta Puszkar Varanasi


Indie - co warto wiedzieć



Indie - Pamiątki z Indii Pamiątki z Indii
Indie to kraj różnych narodów, wyznań, języków, kultur i topografii. Ta barwna ...
Indie - Ciekawostki o Indiach Ciekawostki o Indiach
Prawa ręka do jedzenia , lewa do higieny osobistej. Lewą się nie ...
Indie - Tradycje w Indiach Tradycje w Indiach
Motywami wplecionymi w tradycyjny indyjski ślub są słodycze, jajka i ...
Indie - Magiczna Kerala Magiczna Kerala
Położona w południowo – zachodnich Indiach Kerala już w ...
Indie - Indie Parki Narodowe Indie Parki Narodowe
Indie są jednym z najbardziej zaludnionych krajów na świecie, co stopniowo ...
Indie - Informacje dla kierowców Informacje dla kierowców
Podróżowanie po Indiach samochodem, to nie lada wyczyn. Kraj ten słynie bowiem z fatalnego ...
Indie - Goa turystyczna mekka Indii Goa turystyczna mekka Indii
Na Goa wolny czas spędzają mieszkańcy Indii, ale przybywają też ...

Kuchnia Indyjska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies